Pankrti in skupina Plamen ob 70. obletnici dvorane Hum

Kot mladina, v večini rojena v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, smo od malih nog velikokrat poslušali starše in stare starše o dobrih starih časih norih zabav v dvorani na Humu. Z zanimanjem in malce tudi zavidanjem smo prisluhnili mnogim zgodbam, ki so pripovedovale o večerih vikendov, ki so jih večinoma vsak teden preživljali tam. Žal sami te sreče nismo imeli. Dvorana že dolga leta ni gostila dobre zabave, kaj šele, da bi tja zahajali vsak konec tedna. Želeli smo si podoživeti te občutke naših staršev. 
In končno smo dobili priložnost. Leto 2018 je prineslo dve obletnici te znamenite dvorane, njeno 70. obletnico in 10 obletnico drugega nastopa Pankrtov na Humu. Zato smo se odločili, da počastimo ti dve obeležji in pripravimo žur, ki bi lahko stopil ob bok tistim, h katerim se še danes nekateri obračajo z nostalgijo.
Zbrali smo moči dveh mladinskih klubov, domačega Mladinskega društva Hum in DŽC-ja s cerovsko mladino. In kaj hitro smo ugotovili, da bo dogodek zares pravih hit. Prve karte so bile razprodane že pred uradno prodajo in od ust do ust se je širila reklama, da se v dvorano na Humu vrača življenje. 
Želeli smo pripraviti zares celovito zabavo, ki bi se obračala v preteklost, predvsem v briško preteklost. Za vmesnega moderatorja smo izbrali goriško legendo DJ Janka, ki s svojimi vinilkami itak vrti same znane komade zadnjih treh desetletij prejšnjega stoletja. A potrebovali smo še eno skupino, ki bi 1. decembra na Hum pripeljala lokalno in malo manj lokalno občinstvo. In našli smo popolno kombinacijo. Poleg divjega panka Pankrtov in plesnih ritmov DJ Janka smo postavili rock domače skupine Plamen. Pet večno mladih briških rockerjev je leta 2015 obnovilo glasbeno kariero in lahko rečemo, da je bil že čas. Škoda bi namreč bilo, da bi njihova glasba ostala le v preteklosti.
In tako smo tako organizatorji kot obiskovalci polni nestrpnosti pričakovali prvi decembrski dan. Ko so drugod že poslušali božične pesmi, se je že v poznih popoldanskih urah iz dvorane na Humu slišala prava rock glasba tonskih vaj obeh skupin. Kljub temu da je mraz že pritisnil, je adrenalin grel naša telesa. Zadnje priprave so potekala po urniku in polni navdušenja smo pričakovali prve obiskovalce. Najbolj neučakani med temi so prišli že deset minut pred uradnim odprtjem vrat, kmalu za njimi pa se je dvorane začela hitro polniti. Sprva so še malce sramežljivi ali pa le polni nostalgije stali bolj v ozadju in si mrmraje prepevali zimzelene uspešnice z vinilnih plošč. Ko je bila dvorana že povsem polna, so na oder stopili, lahko bi rekli ljubljenci briškega občinstva, skupina Plamen. Že njihov intro je navdušil množico, ko pa so začeli s preigravanjem najboljših rock pesmi najboljših rock bandov, je ta začela navdušeno poskakovati in peti. In kar so začeli Plamenovci, so nadaljevali Pankrti. Raskavi glas Pera Lovšina je samo še bolj razvnel obiskovalce in stopnjeval navdušenje do vrhunca večera. Ta je zagotovo bil, ko je Lovšin začetek znamenitega komada Osmi dan malce priredil in v besedilo vključil tudi briške dogodke te skupine. Po dobrih dveh urah in precej izgubljenih glasovih so tudi Pankrti pomahali zadovoljnemu občinstvu. A zabave je bilo vse prej kot konec. Janko je postregel še z enim repertoarjem plesnih uspešnic in nemalo parov se je kot nekoč vrtelo po parketu dvorane. 
Žur je uspel! Stavek, ki smo ga znova in znova slišali. Obiskovalci so bili srečni in zadovoljni, mi še bolj. Zahvaljevali so se nam za neverjeten dogodek, ki jih je vrnil v mladost, in nas povpraševali, kdaj bo naslednji. Upamo, da kmalu. Vsi bi si želeli, da bi ta dvorana ponovno zaživela, da bi ji povrnili staro slavo in ustvarjali nove spomine na nepozabne zabave.
Tako da hvala vsem, ki ste nas tokrat podprli. Hvala vsem, ki nam namenjate besede zahvale in spodbude. Hvala Teji Jelina, ki je dala pobudo in nam zaupala dvorano. Hvala vsem, ki ste kakorkoli pomagali. Se vidimo kmalu.
47400459 969230199943947 6057288915528712192 n